Blog

Pregatirea oilor pentru tuns

Tunsul este necesar pentru sanatatea si bunastarea oilor. Chiar daca este o munca obositoare si  costisitoare, rezultatele o sa fie pe masura. Este important sa avem cunostinte legate de tuns, pentru a nu rani oile sau a distruge lana.

  1. De ce trebuie tunse oile?

Tunsul oilor are două motive principale: producția de lână și prevenirea greutății excesive. Oile netunse pot suferi din cauza disconfortului cauzat de căldură. În unele zone, inclusiv în România, tunderea oilor a devenit o competiție.

Oile care nu sunt tunse riscă să aibă probleme de sănătate din cauza mizeriei care se adună în lână. Chiar dacă lana nu poate fi valorificată, oaia trebuie tunsă cel puțin o dată pe an.

Anumite rase de oi produc lână mai valorificată. Aceste animale beneficiază de o dietă bogată în minerale pentru a îmbunătăți calitatea lanii.

   2. Alegerea perioadei din an pentru tuns

Cele mai multe rase de oi trebuie tunse o dată pe an. Însă, unele rase au o creștere rapidă a lanii și necesită două tunsuri. Cel mai bun moment pentru tundere este primăvara devreme, înainte de sezonul mieilor și al căldurilor. Din păcate, în țara noastră, temperaturile pot împiedica acest lucru.

Tunderea înainte de fătare are mai multe avantaje. Menține igiena în timpul fătărilor și facilitează mielului găsirea ugerului pentru alăptare.

Un alt motiv important pentru tundere este consumul crescut de iarbă. Oaia tunsă va consuma mai multă hrană pentru a-și genera căldura corporală necesară. Aceasta asigură o nutriție corectă înainte de fătare.

4o mini

3. Achizitionarea echipamentului de tuns

Unul dintre cei mai importanti pasi este achizitionarea echipamentului corect de tuns. Acesta va face intreg procesul de tundere mai usor, rapid si mai sigur. In zilele noastre, masinile de tuns oi sunt folosite in preponderenta. Firma elvetiana HEINIGER este lider mondial la masini de tuns oi, vanzand echipamente de cea mai buna calitate. Concursurile de tuns oi sunt castigate de obicei cu aceste aparate de tuns profesionale.

In functie de numarul oilor care urmeaza a fi tunse intr-un sezon, exista mai multe tipuri de masini de tuns, la diferite preturi.

Pentru crescatorii de oi care vor sa tunda pana la 400-500 de oi/ sezon este recomandat modelul Heiniger Xpert sau Heiniger Xtra. In schimbul diferentei de pret de aprox. 200 lei, modelul Xtra este mai fiabil si mai robust.

Pentru crescatorii de oi care au de tuns peste 500 capete/ sezon este recomandat modelul profesional Heiniger One sau Heiniger Evo. Acestea au motorul separat de maner, transmisia printr-un ax helicoidal, fiind mai putin obositor. Cu aceste modele se poate tunde fara oprire, cu conditia ca la fiecare 15 minute sa fie unse cutitele cu un ulei special, pentru mecanisme fine. Toate aparatele de tuns oi marca Heiniger au garantie 2 ani, iar Evolutia Dan SRL va asigura service dupa garantie, piese de schimb, precum si ascutirea cutitelor.

De asemenea, intretinerea masinilor de tuns Heiniger este relativ ieftina, preturile pieselor de schimb fiind mai mici comparativ cu alte marci.

Trebuie luat in calcul si ascutirea cutitelor. Acestea se ascut pe o masina speciala cu un disc special, aparatele de rectificat si alte tipuri de polizoare stricandu-le.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookInstagramYoutubeWhatsApp
X