Blog

Pregatirea oilor pentru tuns

Tunsul este necesar pentru sanatatea si bunastarea oilor. Chiar daca este o munca obositoare si  costisitoare, rezultatele o sa fie pe masura. Este important sa avem cunostinte legate de tuns, pentru a nu rani oile sau a distruge lana.

  1. De ce trebuie tunse oile?

Tunsul oilor este realizat din doua motive principale: productia de lana si evitarea greutatii excesive pe oaie, care pe timpul verii produc disconform. In unele parti ale lumii, mai nou si in Romania, tunderea oilor este un sport, o competitie…

Daca oaia nu este tunsa, oile nu o sa aiba parte de bunastare, si probabil cu o stare precara de sanatate datorita mizeriei care se aduna in lana. Chiar daca nu o sa puteti valorifica lana, oaia tot trebuie tunsa cel putin o data pe an. Unele rase de oi produc o lana care poate fi valorificata mai usor decat altele. Deseori aceste animale sunt hranite diferit, bucurandu-se de o dieta bogata in minerale pentru le fi imbunatatita calitatea lanii.

   2. Alegerea perioadei din an pentru tuns

Cele mai multe rase de oi trebuie tunse o data pe an, in timp ce la alte rase, lana creste mai repede, fiind nevoie de doua tunsuri. Cel mai bun moment pentru tundere, este primavara devreme, inainte de inceperea sezonului mieilor si a caldurilor. De multe ori, la noi in tara nu este posibil acest lucru datorita temperaturilor.

Tunderea inainte de fatarea mieilor este indicata din mai multe motive: mentinerea unei igiene corespunzatoare in timpul fatarii, este mai usor pentru miel sa gaseasca ugerul oii pentru alaptare.

Un alt motiv pentru care tunsul este indicat inainte de fatare, este acela ca oaia tunsa o sa consuma mai multa iarba pentru a-si produca caldura corporala necasara. Aceasta le asigura o nutritie corecta inainte de fatare.

3. Achizitionarea echipamentului de tuns

Unul dintre cei mai importanti pasi este achizitionarea echipamentului corect de tuns. Acesta va face intreg procesul de tundere mai usor, rapid si mai sigur. In zilele noastre, masinile de tuns oi sunt folosite in preponderenta. Firma elvetiana HEINIGER este lider mondial la masini de tuns oi, vanzand echipamente de cea mai buna calitate. Concursurile de tuns oi sunt castigate de obicei cu aceste aparate de tuns profesionale.

In functie de numarul oilor care urmeaza a fi tunse intr-un sezon, exista mai multe tipuri de masini de tuns, la diferite preturi.

Pentru crescatorii de oi care vor sa tunda pana la 400-500 de oi/ sezon este recomandat modelul Heiniger Xpert sau Heiniger Xtra. In schimbul diferentei de pret de aprox. 200 lei, modelul Xtra este mai fiabil si mai robust.

Pentru crescatorii de oi care au de tuns peste 500 capete/ sezon este recomandat modelul profesional Heiniger One sau Heiniger Evo. Acestea au motorul separat de maner, transmisia printr-un ax helicoidal, fiind mai putin obositor. Cu aceste modele se poate tunde fara oprire, cu conditia ca la fiecare 15 minute sa fie unse cutitele cu un ulei special, pentru mecanisme fine. Toate aparatele de tuns oi marca Heiniger au garantie 2 ani, iar Evolutia Dan SRL va asigura service dupa garantie, piese de schimb, precum si ascutirea cutitelor.

De asemenea, intretinerea masinilor de tuns Heiniger este relativ ieftina, preturile pieselor de schimb fiind mai mici comparativ cu alte marci.

Trebuie luat in calcul si ascutirea cutitelor. Acestea se ascut pe o masina speciala cu un disc special, aparatele de rectificat si alte tipuri de polizoare stricandu-le.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookInstagramYoutubeWhatsApp
X