Masina de tuns. Cum se tunde o oaie?
Tunsul este esențial pentru sănătatea și fericirea oilor. Cu toate ca este o operatiune murdară și obositoare, este, de asemenea, extrem de satisfăcătoare. Totusi ai putea să stresezi sau să rănești oile precum si sa strici lâna.
Urmati pasii pentru a înțelege cum și de ce să tunzi oile.
De ce să tunzi oile?
Există două motive principale pentru aceasta: bineînțeles să vindeți lâna, dar mai ales să eliberați oile de acest strat gros de lana care le tine de cald în timpul verii. În unele părți ale lumii, tunsui oilor este considerate un sport!
- Dacă o oaie nu este tunsa, nu se simte bine și poate chiar să se îmbolnăvească din cauza murdăriei care se acumulează în lână. De aceea oile trebuie tunse cel puțin o dată pe an, chiar dacă nu intenționezi să vinzi lâna.
- Lana unor specii de oi este deosebit de populară datorită proprietăților sale izolante și ușurinței cu care poate fi transformată în fire. Aceste oi particulare sunt de obicei crescute puțin diferit și hrănite cu alimente bogate în minerale pentru a îmbunătăți calitatea lânii lor. O astfel de oaie poate produce între 3,5 și 4,5 kg de lână.
Alegeți perioada potrivită a anului pentru a tunde oile.
Cele mai multe ovine trebuie să fie tunse doar o dată pe an, dar unele rase a căror lână crește mai repede trebuie să fie tunse de două ori pe an. Cel mai bun moment este primăvara timpurie, înainte de sezonul fătării și inainte de temperaturile ridicate.
- Există mai multe avantaje pentru a tunde oile înainte de sezonul fătului: la fatare mieii se murdaresc mai puțin, și totodata mieii vor găsi mai usor sferturile mamei lor. În cazul în care sunt ținute într-un hambar în acest sezon, acestea vor ocupa și mai puțin spațiu odata tunse.
- În plus, oile tunse tind să mănânce mai multă iarbă pentru a menține o temperatură bună a corpului, ceea ce le dă o energie suplimentară foarte utilă pentru fătare.
- Încercați să le tundeti cu o lună înainte de fătare, astfel încât să aibă timp să se recupereze de la tuns. Dacă lâna oilor dumneavoastră crește rapid, tundeti-le mai degrabă vara târziu – începutul toamnei. Oile au nevoie de cel puțin șase săptămâni de odihna pentru a fi gata pentru iarnă!
Puteti cere ajutorul unui profesionist
Chiar dacă nu pare, tunsul oilor este foarte greu deoarece necesită încredere, cunoastere și putere. De aceea este posibil sa apelati la ajutorul unui profesionist pentru a le tunde sau macar pentru a vă ajuta.
- O persoană fără experiență care tunde oile, le-ar putea răni sau se putea răni ea insasi. Ar putea, de asemenea, să streseze animalul, lucru care ar putea avea un impact asupra sănătății acestuia. În plus, ar putea deteriora lana și ar putea reduce valoarea comercială a acesteia.
- În unele zone, personele specializate in tunsul oilor, sunt la mare cautare, programul lor putand fi ocupat cu luni în avans. Puteți aduce, de asemenea, turmele de ferme mici într-o locație centralizată în cazul în care acestea vor fi tunse și lână tratate de către o echipă de profesioniști.
Pregatiti echipamentul necesar
Trebuie să fie de bună calitate! În acest fel, tunsul va fi mult mai ușor și va prezenta mai puține pericole pentru oi ca și pentru cel care o tunde. În prezent, cea mai folosita este masina de tuns electrica.
O mașină de tuns electrică este formată din trei părți: mânerul, capul și pieptenele. Este de preferat un pieptene cu multi dinți pentru a tăia lâna mai aproape de piele.
Trebuie să vă asigurați că dinții mașinii de tuns sunt ascuțiți înainte de a începe operatiunea. Dacă pieptenele sunt tocite, tunsul va fi mai dificil și mai periculos. Din fericire, este posibila înlocuirea pieptenelui.
În trecut (și în locuri cu acces limitat la energie electrică), oile au fost tunse cu foarfece de mână. Această metodă a durat mult mai mult și a lăsat mai multă lână pe oaie.
Adunați oile într-un staol
Separați, dacă este posibil, oile în mai multe grupe, miei, oi tinere, oi și berbeci. De asemenea, le puteți separa în funcție de specie.
Țineți oile uscate. Aveți grijă dacă oile au fost expuse la ploaie, deoarece lâna umedă nu poate fi tunsă: oaia sau cel care o tunde ar putea primi un soc electric, iar lâna umedă nu poate fi înfășurată și vândută.
Tineti ovinele la dietă cu o zi înainte de tundere. Este bine să nu le hrănuiți chiar înainte de tundere, pentru a menține solul și lâna relativ curată și pentru a minimiza disconfortul când intoarceti oaia pe spate pentru a fi tunsa.
Tunderea
Poziționați oile. Acesta este primul lucru de făcut! Va trebui să folosiți cinci poziții principale atunci când tundeti.
Prima poziție este să rotiți ușor oaia pe spate și să blocați picioarele din fata al acesteia între genunchi celui ce o tunde. Pântecele ei și toate cele patru labele trebuie sa se afle în aer.
Nu uitați că, cu cât oaia va avea o pozite mai confortabila, cu atât mai puțin se va lupta: tunsul va fi mai ușor!
Începe să tunzi burta. De obicei, lâna este cea mai murdară și necorespunzătoare pentru vânzare.
Cu gesturi bine asigurate, tundeti lâna din partea de sus a pieptului spre lateral.
Începeți cu partea dreaptă, apoi cu partea stângă și în final cu mijlocul.
Tundeti interiorul picioarelor din spate și intre picioarele din spate. Iată cum să procedați:
Înclinați-vă înainte (în timp ce țineți bine oaia între genunchi) și avansați mașina de tuns spre interiorul piciorului drept posterior.
Apoi tundeti lână de-a lungul picioarelor. Este posibil să sa fiti nevoiti sa insistati in unele locuri pentru a elimina toată lâna. Apoi tundeti întregul interior al labei.
Este foarte important să acordăm atenție mameloanelor oii. Este mai bine să acoperiți mameloanele cu mâina libera pentru a evita o accidentare.
Schimbați poziția pentru a tunde piciorul posterior stâng și coada. Răsuciți aproximativ 90°, astfel încât genunchiul drept să fie în fața pieptului oii, iar piciorul drept din față al oii, este între picioare, cu fața stângă expusă.
Tundeti laba din spate stanga a oii, incepand din partea de jos, urcand spre pulpa si terminand aproape de coloana.
Mutați piciorul drept cu câteva centimetri înapoi pentru a accesa coada oii mai ușor. Poziționați pieptenele masinii de tuns astfel încât să tunda lana de pe partea superioară a cozii. Tundeti de aici spre coloana vertebrală. Repetați procesul o dată sau de două ori pentru a elimina toată lâna din coadă.
Deoarece această poziție vă oferă acces la capul oilor, puteți profita de ocazia de a elimina surplusul de lână, dacă este necesar.
Îndepărtează lana de pe pieptul, gât și bărbie. Dar înainte de a începe, trebuie să vă schimbați poziția. Iată cum:
Puneți piciorul drept între picioarele din spate ale oii și piciorul stâng la baza coloanei vertebrale, ținând-o ferm între genunchi. Cu mâna stângă, apucați oaia chiar sub bărbie și trageți capul înapoi.
Mișcați masina de tuns de la piept la gât, terminând chiar sub bărbie.
Continuați să tundeti linii paralele lungi de-a lungul părții stângi a gâtului, oprind mai întâi sub ochi și apoi sub ureche. Mentineti oaia in spatele mainii libere pentru a evita sa o taiati.
Tundeti umărul stâng. Mutați-va centrul de greutate și mutați ușor oaia pentru a avea un acces mai bun la piciorul stâng.
Pielea umerilor este destul de slabă, trageți-o cu mâna liberă. Acest lucru vă va face mișcările mai fluide, reducând în același timp riscul de a tăia pielea oilor.
Pornind de la incheietura piciorului din stânga, tundeti pana la partea superioara a labei. Puteți, de asemenea, să profitați de ocazia de a tunde interiorul labei.
Schimbați poziția și incepeti sa tundeti partea din spate a oii. Glisați oaia de-a lungul tibiei până când se află pe partea dreaptă. Țineți piciorul drept între picioarele din spate și piciorul stâng sub umăr.
Este timpul pentru tunderi lungi de-a lungul spatelui oii! Așezați mașina de tuns la coadă și trasați o linie lungă pana la capul oii, paralel cu coloana vertebrală.
Continuați să faceți aceste mișcări de-a lungul spatelui oii până când toată partea stângă este tunsa și ați trecut cu o linie pe cealalta parte a coloanei vertebrale.
Schimbați poziția și tundeti partea dreaptă. Aceasta este ultima poziție pe care trebuie să o cunoașteți. Mișcați-vă piciorul drept pentru a tine nasul oilor între genunchi.
Tundeti oaia de-a lungul părții drepte a capului, gâtului și umerilor. Nu uitați să trageți pielea în jurul umerilor cu mâna libera.
Odată ce gâtul și umărul sunt tunse, tundeti piciorul din față, de la umăr până la copita.
Apoi faceți o serie de tăieturi diagonale de-a lungul lateralei oii pentru a îndepărta toată lâna de pe acea parte. Apăsați umărul drept cu mâna liberă pentru a rămâne stabil.
Tundeti piciorul drept și crupa. Acesta este ultimul pas.
Mutați piciorul drept ușor înainte, astfel încât să puteți ajunge la partea dreaptă a oii cu mâna stângă și să aplicați o presiune fermă. Aceasta forțează oaia să-și păstreze picioarele drepte (ele sunt mai ușor de tuns) în timp ce își întind pielea.
Se coboară cu o mișcare circulară dinspre oaie spre piciorul drept din spate. Când a fost îndepărtată toată lâna piciorului, tundeti lâna rămasă pe crupă.
Felicitări, ati tuns prima oaie!
Salut! Mă numesc Ioan
Am 31 de ani și sunt din Sebeș_Alba, mă ocup cu tuns oi și miei de 4 ani! Am achiziționat o mașină de tuns profesionala mai exact Heiniger evo, mai multe seturi de cutie de aceeași marcă.am căutat să învăț cum se tunde o oaie pe YouTube. Am pus în practică și am avansat foarte bine,am ajuns să tund până la 270 de oi pe zi și 335 de miei pe zi astea fiind recorduri personale (alți tunzătorii ce tund de ani de zile nu reușesc să tundă așa mult) este foarte important sa înveți să tunzi. Și echipamentul de tuns trebuie sa fie foarte bun. In special cuțitele. Am folosit și alte marci dar nu se compara, rezistenta este mare.la tuns de miei un piaptăn Heiniger am reușit să tund 2500 asta înseamnă că a fost ascuțit 25-30 de ori, față de alt piapten de alta marca care în cazul cel mai fericit de nu sa rupt ajungi la 1300 de miei tunși.toate comenzile de cuțite le fac de la Evoluția Dan,am încredere și are încredere în mine.
Recomandat tuturor!
Abia astept sa comand acest produs sa imi usureze munca.
Am 60 de ani, de la 40 de ani tund oi cu foarfeca de mana, si am sa profit de faptul ca inca sunt in putere sa tund cu o masina electrica.
Sper ca aceasta masina beneficiaza de toate calitatile necesare, si ca o sa aiba o durata lunga de viata.
Multumesc, Constantin Rujoiu