Meniu

Pregatirea oilor pentru tuns

Tunsul este necesar pentru sanatatea si bunastarea oilor. Chiar daca este o munca obositoare si  costisitoare, rezultatele o sa fie pe masura. Este important sa avem cunostinte legate de tuns, pentru a nu rani oile sau a distruge lana.

  1. De ce trebuie tunse oile?

Tunsul oilor este realizat din doua motive principale: productia de lana si evitarea greutatii excesive pe oaie, care pe timpul verii produc disconform. In unele parti ale lumii, mai nou si in Romania, tunderea oilor este un sport, o competitie…

Daca oaia nu este tunsa, oile nu o sa aiba parte de bunastare, si probabil cu o stare precara de sanatate datorita mizeriei care se aduna in lana. Chiar daca nu o sa puteti valorifica lana, oaia tot trebuie tunsa cel putin o data pe an. Unele rase de oi produc o lana care poate fi valorificata mai usor decat altele. Deseori aceste animale sunt hranite diferit, bucurandu-se de o dieta bogata in minerale pentru le fi imbunatatita calitatea lanii.

   2. Alegerea perioadei din an pentru tuns

Cele mai multe rase de oi trebuie tunse o data pe an, in timp ce la alte rase, lana creste mai repede, fiind nevoie de doua tunsuri. Cel mai bun moment pentru tundere, este primavara devreme, inainte de inceperea sezonului mieilor si a caldurilor. De multe ori, la noi in tara nu este posibil acest lucru datorita temperaturilor.

Tunderea inainte de fatarea mieilor este indicata din mai multe motive: mentinerea unei igiene corespunzatoare in timpul fatarii, este mai usor pentru miel sa gaseasca ugerul oii pentru alaptare.

Un alt motiv pentru care tunsul este indicat inainte de fatare, este acela ca oaia tunsa o sa consuma mai multa iarba pentru a-si produca caldura corporala necasara. Aceasta le asigura o nutritie corecta inainte de fatare.

3. Achizitionarea echipamentului de tuns

Unul dintre cei mai importanti pasi este achizitionarea echipamentului corect de tuns. Acesta va face intreg procesul de tundere mai usor, rapid si mai sigur. In zilele noastre, masinile de tuns oi sunt folosite in preponderenta. Firma elvetiana HEINIGER este lider mondial la masini de tuns oi, vanzand echipamente de cea mai buna calitate. Concursurile de tuns oi sunt castigate de obicei cu aceste aparate de tuns profesionale.

In functie de numarul oilor care urmeaza a fi tunse intr-un sezon, exista mai multe tipuri de masini de tuns, la diferite preturi.

Pentru crescatorii de oi care vor sa tunda pana la 400-500 de oi/ sezon este recomandat modelul Heiniger Xpert sau Heiniger Xtra. In schimbul diferentei de pret de aprox. 200 lei, modelul Xtra este mai fiabil si mai robust.

Pentru crescatorii de oi care au de tuns peste 500 capete/ sezon este recomandat modelul profesional Heiniger One. Acesta are motorul separat de maner, transmisia printr-un ax helicoidal, fiind mai putin obositor. Cu aceste modele se poate tunde fara oprire, cu conditia ca la fiecare 15 minute sa fie unse cutitele cu un ulei special, pentru mecanisme fine. Toate aparatele de tuns oi marca Heiniger au garantie 2 ani, iar Evolutia Dan SRL va asigura service dupa garantie, piese de schimb, precum si ascutirea cutitelor.

De asemenea, intretinerea masinilor de tuns Heiniger este relativ ieftina, preturile pieselor de schimb fiind mai mici comparativ cu alte marci.

Trebuie luat in calcul si ascutirea cutitelor. Acestea se ascut pe un disc special, aparatele de rectificat si alte tipuri de polizoare stricandu-le.

Avantajele utilizarii gardului electric

Sistemul de gard electric functioneaza pe baza unei puternice bariere psihologice care tine animalele de ferma sau cele salbatice intr-un perimetru bine stabilit. In ciuda eficientei gardului electric la nivel global, inca sunt persoane care sunt de parere ca acest tip de gard nu este eficient. Motivul este simplu – cei care inteleg cum sa aplice principiile de baza ale gardului electric o sa se bucure de beneficiile acestuia, in timp ce acei care nu le aplica, o sa aiba mereu probleme iar sistemul nu o sa functioneze eficient.

Nu este nimic nou in folosirea electricitatii pentru a controla animalele. De peste 75 de ani fermierii din Noua Zeelanda si Europa folosesc gardul electric pentru a beneficia de pasunatul rational, in timp ce in Africa a fost folosit pentru a proteja pamantul arabil de animalele salbatice. La inceput se puteau electrifica distante scurte si fara vegetiatie, dar datorita tehnologiei, in zilele noastre sa pot electrifica lungimi de zeci de km pentru toate tipurile de animale sau conditii dificile de vegetatie. Preturi gard electric.

Parcelarea terenului cu gard electric are urmatoarele avantate:

  • Cost mic

Un gard electric poate da acelasi rezultat, ba chiar mai bun, utilizand mai putine resurse. In functie de lungimea gardului, acest tip de gard se dovedeste a fi mai ieftin decat gardurile clasice.

  • Usor si rapid de montat

Montarea unui gard electric este mult mai rapida decat contruirea gardului clasic, in special pe terenuri dificile. Nu este nevoie de abilitati speciale, de studii de electricitate etc. Atata timp cat sunt urmate niste reguli simple, gardul electric este eficient.

  • Durabil

Gardurile electrice nu sunt supuse aceleasi presiuni fizice de catre animal, nu pot impinge firul sau izolatorii, astfel ne putem astepta la o viata indelungata a componentelor.

  • Aplicatii universale

Situatiile date au dovedit ca imprejmuirea cu gard electric este eficienta pentru toate tipurile de animale printre care: elefanti, ursi, hipopotami, morse, chiar si melci. Pentru animalele deja „dresate” in gardul electric, este mai eficient acest tip de garduri decat oricare altul.

  • Flexibil

Unul dintre cele mai mari avantaje este flexibilitatea. Nu exista metoda mai rapida si mai usoara decat gardul electric, de a parcela suprafetele, pentru un pasunat rational si eficient. Gardurile sunt utate frevcent, chiar zilnic.

  • Intretinere usoara si ieftina

Odata ce gardul electric este instalat corect si animalele sunt dresate, mai trebuie doar sa verificam periodic instalatia de gard, cu ajutorul unui voltmetru, pentru a verifica daca tensiunea pe fir este corecta.
Ca si cost de intretinere ne ramane bateria – care poate fi de diferite capacitati ( in cazul in care aparatul nu la reteaua de 220 V sau dotat cu panou solar ).

Functionarea sistemului de gard electric

Gardul electric este folosit in zootehnie inca din 1930.

Cum functioneaza?

Sistemul de gard electric consta intr-un circuit electric deschis, cuprinzand  doua legaturi.

  1. Primul fir este cel care da impulsurile electrice, se conecteaza la firul sau banda din care este imprejmuit tarcul de imprejmuit. Aceast fir trebuie obligatoriu sa fie izolat de orice material conductiv ( pamant, iarba, crengi, copaci, metale etc ). Pentru a izola cat mai bine acest conductor, se folosesc izolatori din plastic, cu diferite variante de fixare ( prin holsurub pe lemn, infiletare pe metal, cu cui ). Firul sau banda cu care este imprejmuit gardul, nu trebuie sa se intoarca inapoi la aparat, circuitul inchizandu-se prin impamantare.
  2. Al doilea fir de la aparat este cel pentru impamantare. Cele mai multe aparate de gard electric vin dotate cu aceasta impamantare, dar unde este cazul, aceasta se poate face dintr-o bara metalica, de preferat galvanizata. Cu cat impamantarea are priza mai buna cu pamantul, cu atat sistemul de gard electric o sa functioneze mai bine.

Efectul gardului electric asupra animalului

La atingerea firului sau a benzii electrice, animalului ii se contracta muschii. O sursa de curent continuu ar fi periculoasa, dar impulsurile de curent din sistemul de gard electric ii permit animalului sa se indeparteze. Animalul va asocia aceasta neplacere cu atingerea conductorului, astfel nu se va mai apropia de gard.

Gardul electric nu este periculos. Tensiunea care trece prin fir este foarte mare ( peste 6.000 V ), dar intensitatea foarte mica. De asemenea, datorita impulsurilor ( aproximativ un impuls pe secunda ), animalul sau omul poate sa isi retraga corpul de pe fir.

Daca un copil sau un om o sa atinga firul de gard electric, o sa primeasca un soc de curent. Este dureros, dar nu se intampla nimic grav. Datorita amperajului mic, nu poate omori sau sa raneasca. Toate generatoarele de impulsuri pentru gard electric sunt conforme cu normele EU, omolagate si certificate.

Ce consum are un aparat de gard electric ?

Foarte mic. Aparatele de obicei se conecteaza la sursa de 220 V sau la baterie/acumulator auto.

Datorita impulsurilor, aparatele folosesc putina energie pentru a electrifica un tarc. De obicei, puterea de 1 J a unui aparat echivaleaza cu un consum de 4 W.

Totusi, consumul o sa creasca in momentul in care firul gardului intra in contact cu vegetatia sau corpurile straine. Cu cat o sa fie mai multa iarba crescuta pe fir, cu atat aparatul o sa consume mai mult.