Blog

Adaparea. Sapte reguli pentru o adapare eficienta

O cantitate de apa insuficienta poate afecta cantitatea productiei de lapte. Pentru a facilita adaparea, intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem nu este doar daca animalele pot bea ci si daca acestea pot bea cu usurinta.

Cele sapte reguli pentru o adapare eficienta sunt urmatoarele:

1.     Asigurarea unui debit de apa suficient

Debitul la adapatoare trebuie sa permita satisfacerea vitezei de adapare a vacii adica 15-20 litri/minut. Un debit insuficient provoaca vacilor adesea o inghitire a aerului, fapt care limiteaza consumarea apei.

O vaca care da in medie 30 litri de lapte, bea in medie intre 65 si 90 litri de apa pe zi.

2.     Limitarea concurentei intre vaci

Un numar insuficient de adapatori implica limitarea consumului de apa dar si cresterea agresivitatii intre animale, aducand fenomenul de ierarhie in randul animalelor. Riscul este ca animalele dominate sa aiba mai putin acces la apa decat animalele dominante.

Este recomandat sa fie un numar suficient de adapatori pentru a evita blocarea accesului spre o adapatoare de catre unele vaci.

 Important este si faptul ca avand mai multe adapatori, defectarea uneia din ele nu dauneaza adaparii animalelor.

3.     Facilitarea accesului la adapatori

Vacile beau 30% din necesarul zilnic dupa mulgere si dupa distribuirea hranei. De aceea se recomanda instalarea adapatorilor nu departe de zona de hranire a vacilor.

4.     Evitarea aglomerarii

Adapatorile trebuie repartizate astfel incat sa favorizeze o buna circulatie a animalelor, evitandu-se aglomerati acestora in anumite zone. Astfel incat indiferent de unde s-ar gasi o vaca, aceasta trebuie sa poata avea aces cu usurinta la o adapatoare.

5.     Apa in apropierea tarcurilor

Odata eliberate din tarcuri, vacile se vor indrepta toate spre zona de adapare. Este necesar un numar suficient de adapatori bine repartizate astfel incat toate vacile sa poata avea acces la adapare. O vaca care nu are acces la adapare imediat dupa hranire, se aseaza si rumega fara a fi baut, fapt care dauneaza performantelor sale. Adaparea favorizeaza digestia furajelor uscate.

6.     Instalarea adapatorilor la nivelul potrivit

Este dificil de a identifica nivelul optim de instalare al unei adapatori. Totusi se recomanda ca partea de sus a adapatorii sa fie instalata la o inaltime cuprinsa intre 70 si 90 cm de sol, in functie de rasa animalelor.

7.     Distribuirea unei ape sanatoase

Nu exista nici o obligatie cu privire la calitatea apei. Apa potabila este obligatorie doar pentru spalatul si limpezitul instalatiilor de muls. Totusi, pentru adapare se recomanda ca o data pe an sa se faca o analiza bacteriologica. Cu toate acestea, nu conteaza doar calitatea apei la sursa. Este important ca adapatoarea sa fie bine intretinuta si bine curatata. Care este rostul unei ape potabile daca aceasta ajunge intr-o adapatoare murdara?

Cele  mai murdare vor fi adapatorile din zona locului de furajare.

Se recomanda curatarea adapatorilor o data pe saptamana si verificarea zilnica a starii acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookInstagramYoutubeWhatsApp