Blog

Adapatoarea pentru cai

Utilizand o adapatoare, calul dispune de apa in orice moment. Spre deosebire de adaparea calului cu galeata, care poate fi rasturnata cu o simpla lovitura de copita, adapatoarea este fixata, deci calul nu o va putea rasturna, iar continutul acesteia este de 3-4 litri.

Exista posibilitatea de a se alege intre doua tipuri de adapatori:

a)      Adapatoarea cu nivel constant

b)      Adapatoare cu clapeta

Adapatoarea cu nivel constant. Cum indica si numele, aceasta adapatoare va fi mereu plina, umplandu-se pe masura ce calul bea din ea. Alimentarea acesteia cu apa se face printr-un plutitor.

Adapatoarea cu clapeta. Umplerea adapatorii cu clapeta se face odata ce calul apasa cu botul pe o clapeta sau o supapa, suzeta.

Totusi, pentru oricare dintre aceste adapatori optati, se recomanda aisgurarea unui proces de intretinere. Este indicat ca din cand in cand sa verificati functionarea adapatorii precum si sa le curatati regulat. Astfel este indispensabila curatarea, blocand ajungerea apei in adapatoare, si deschizand supapa de golire a acesteia, situata in partea de jos. Curatarea adapatorilor in forma de bol este mai usoara decat curatarea celorlalte modele.

Nivelu apei la adapatorile cu nivel constant  este reglabil, ceea ce permite controlarea cantitatii baute la o singura sorbire a calului.

Alegerea materialului din care sunt fabricate adapatorile

Adapatorile cele mai economice sunt cele din polipropilena alimentara. Acestea nu sunt toxice pentru calul caruia ii place sa roada marginile. Acest material sintetic are avantajul de a fi destul de rezistent, pastrandu-si totodata supletea.

Fonta este un material mai dur, putand fi vopsita sau acoperita cu email  ars in cuptor.

Deoarece caii sunt mai excitati in momentul primirii hranei, se recomanda plasarea adapatorilor intr-un loc mai indeoartat in timp ce zona de alimentare va fi cat mai aproape de usa, nefiind necesara intrarea in boxa.

Adapatoarea trebuie sa fie relative departe de zona de alimentare astfel incat calul sa nu poata scuipa mancarea in apa.

 

Este indicat sa se tina cont de sursa de apa, de obicei aceasta fiind utilizata pentru doua boxe, instalandu-se in peretele despartitor. In functie de marca adapatorii, alimentarea cu apa se poate face prin partea dreapta, partea stanga, partea de jos au cea de sus. De obicei adapatoarea se instaleaza la o inaltime de 1 m sau 1.10 m. Adapatoarea poate fi instalata intr-un colt sau chiar pe peretele ce separa cele doua boxe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookInstagramYoutubeWhatsApp
X