Blog

VOLTI si JOULI

Pentru o mai usoara intelegere a raportului dintre VOLTI si JOULI o sa exemplificam prin raportul dintre DEBIT si PRESIUNE, termeni folsiti in irigatii.

Daca aveti nevoie de o cantitate mare de apa pt a umple un rezervor din curte sau altceva la nivelul solului si nu la mare distanta sau inaltime atunci alegeti pompa de DEBIT MARE fara a fi nevoie de presiune.

Dimpotriva daca aveti nevoie de o cantitate de apa care sa ajunga la o distanta mult mai mare sau la o inlatime de 5 m,o sa aveti nevoie de o pompa cu presiune mai mare, iar daca vreti sa ajunga la o inaltime de 50 m obligatoriu aveti nevoie de o pompa cu presiune si mai mare. Cu cat distanta sau inaltimea este mai mare cu atat va fi nevoie de o pompa cu presiune mai mare.

Acest exemplu arată că DEBITUL nu este același ca PRESIUNEA. Un debit mare de apă nu înseamnă o presiune mare; la fel cum o presiune mare nu înseamnă si un mare volum de apă.

La fel si cu aparatele generatoare de impulsuri pt gard electric.

La un sistem de gard electric, este important sa avem o tensiune mare, pentru a ne asigura ca sarcina electrica poate strabate parul animalelor producandu-si astfel efectul de soc – curentarea animalelor.

Animalele resimt intesitatea VOLTILOR. Voltii sunt STRICT necesari pt a “electrocuta” animalul. Voltii sunt daca vreti DEBITUL.

Daca doriti ca VOLTII sa ajunga la o distanta mare sau foarte mare atunci aveti nevoie si de JOULI. Julii pot fi comparati in exemplificarea noastra cu presiunea.

Pentru a avea un sistem de irigare eficient este nevoie sa se studieze cazul respectiv pentru a ajunge  la un bun raport intre debit si presiune.

Dacă se face o subevaluare sau supraevaluare a masurilor reale, se poate ajunge la un rezultat nefavorabil, la o mare dezamagire ca sa nu mai vorbim de timpul și banii pierduti.

La fel si la gardul electric.

Daca in urma cu 15 – 18 ani cand vindeam primele garduri electrice si clientii STIAU CA SUNT NECUNOSCATORI, era mult mai usor de convins un client sa-ti accepte recomandarea sincera, gandita la cel mai bun raport EFICIENTA, CALITATE si PRET, azi constatam la mai multi clienti “SUPER-CUNOSCATORI” care pretind ca stiu sa-si configureze un sistem de gard electric ca vin cu solicitarea de aparate sub sau supradimensionate in asa fel incat “te doare capul”.

Obisnuiesc sa le spun ca decizia lor este asemanatoare cu decizia celui care vrea sa-si cumpere un autobuz  pentru a-si duce copilul la scoala fiindca a vazut el candva, undeva, pe cineva ca si-a dus copilul la scoala cu autobuzul.

Daca-i spui ca se poate si cu un autoturism de 5 locuri zice lasa sa fie mare si tare, lasandu-te sa te gandesti la expresia “cel mai tare din parcare”.

Altii solicita “ca al vecinului” chiar daca al vecinului pt el ar fi subdimensionat sau supradimensionat. Daca-i faci recomandarea sincera de un alt model care cu adevarat i SE POTRIVESTE LUI, refuza argumentand ca pe acela el l-a vazut ca “merge” bine si ca el vrea neaparat ca a vecinului. (Atentie “vecinule”, poate vrea si nevasta ca a vecinului…. !!!!)

Un gând despre “VOLTI si JOULI”

  1. Firmă de încredere. Am cumpărat de la ei, covoare cauciuc pentru bovine. O recomand sincer.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookInstagramYoutubeWhatsApp
X