Blog

Functionarea sistemului de gard electric

Gardul electric este folosit in zootehnie inca din 1930.

Cum functioneaza?

Sistemul de gard electric consta intr-un circuit electric deschis, cuprinzand  doua legaturi.

 1. Primul fir este cel care da impulsurile electrice, se conecteaza la firul sau banda din care este imprejmuit tarcul de imprejmuit. Aceast fir trebuie obligatoriu sa fie izolat de orice material conductiv ( pamant, iarba, crengi, copaci, metale etc ). Pentru a izola cat mai bine acest conductor, se folosesc izolatori din plastic, cu diferite variante de fixare ( prin holsurub pe lemn, infiletare pe metal, cu cui ). Firul sau banda cu care este imprejmuit gardul, nu trebuie sa se intoarca inapoi la aparat, circuitul inchizandu-se prin impamantare.
 2. Al doilea fir de la aparat este cel pentru impamantare. Cele mai multe aparate de gard electric vin dotate cu aceasta impamantare, dar unde este cazul, aceasta se poate face dintr-o bara metalica, de preferat galvanizata. Cu cat impamantarea are priza mai buna cu pamantul, cu atat sistemul de gard electric o sa functioneze mai bine.

Efectul gardului electric asupra animalului

La atingerea firului sau a benzii electrice, animalului ii se contracta muschii. O sursa de curent continuu ar fi periculoasa, dar impulsurile de curent din sistemul de gard electric ii permit animalului sa se indeparteze. Animalul va asocia aceasta neplacere cu atingerea conductorului, astfel nu se va mai apropia de gard.

Gardul electric nu este periculos. Tensiunea care trece prin fir este foarte mare ( peste 6.000 V ), dar intensitatea foarte mica. De asemenea, datorita impulsurilor ( aproximativ un impuls pe secunda ), animalul sau omul poate sa isi retraga corpul de pe fir.

Daca un copil sau un om o sa atinga firul de gard electric, o sa primeasca un soc de curent. Este dureros, dar nu se intampla nimic grav. Datorita amperajului mic, nu poate omori sau sa raneasca. Toate generatoarele de impulsuri pentru gard electric sunt conforme cu normele EU, omolagate si certificate.

Ce consum are un aparat de gard electric ?

Consumul este foarte mic. Aparatele de obicei se conecteaza la sursa de 220 V sau la baterie/acumulator auto.

Datorita impulsurilor, aparatele folosesc putina energie pentru a electrifica un tarc. De obicei, puterea de 1 J a unui aparat echivaleaza cu un consum de 4 W.

Totusi, consumul o sa creasca in momentul in care firul gardului intra in contact cu vegetatia sau corpurile straine. Cu cat o sa fie mai multa iarba crescuta pe fir, cu atat aparatul o sa consume mai mult.

 

2 gânduri despre "Functionarea sistemului de gard electric"

 1. Am o suprafață totală de 10000mp din care 7-8 mii cu porumb și mă strică mereu porcii mistreți.Cemi recomandați și cât costă? Menționez că nu am sursă de energie și a-și dorii ceva de calitate. Vă mulțumesc.

  1. Buna ziua si multumim de solicitare,
   Un aparat minim, care sa fie eficient impotriva mistretilor ar fi aparatul D2 – 470 lei, cu alimentare la acumulator de 12V (baterie auto)
   Luati in calcul ca aveti nevoie de 3 randuri de fir, un fir de calitate buna, cu 6 lite metalice, costa undeva la 200 lei/1.000 m.
   Aparatul Secur 100, care scoate 13.000 Volti, cu potentiometru, costa 788 lei, alimentare la 12V si optional un panou fotovoltaic, care sa mentina bateria incarcata – 162 lei.
   Aparatele sunt dotate cu impamantare si cablu de legatura la gard, sunt aparate omologate, fabricate in Franta de firma Lacme, garantie 2 ani.
   Mai aveti nevoie de izolatori – cei mai populari sunt izolatorii de lemn, costa 35 lei/punga 50 bucati. Daca terenul este drept, puteti calcula un izolator la fiecare 8-10 metri.
   Pentru alte detalii ne putem auzi telefonic la 0744 870 201

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookInstagramYoutubeWhatsApp
X