Blog

Minerale și vitamine la rumegătoarele mici

Minerale și vitamine la rumegătoarele mici

Deficiențele de minerale, oligoelemente sau vitamine prezintă multiple fațete la rumegătoarele mici precum balana mata, fertilitate scazuta, etc. Chiar dacă femelele nu prezintă simptome, mieii sau iezii lor vin uneori pe lume slab dezvoltati și, ulterior, se dezvoltă slab.

Calciu și fosfor

La capre, și uneori și la oi, deficiența de calciu se observă la animalele aflate în gestație avansată, ale căror nevoi sunt mari pentru formarea oaselor fetale. Animalele care suferă de o lipsă acută de calciu suferă de tulburări locomotorii sau paralizie (febra laptelui). Rahitismul poate rezulta din lipsa de calciu și/sau fosfor. Apare în urma unui dezechilibru între absorbția mineralelor în intestin și excreția lor prin rinichi.

Magneziu

Primăvara, ca și toamna târzie, atenția este concentrată pe aprovizionarea cu magneziu. Toamna si primavara iarba de pășune conține cel mai puțin magneziu. Deficiența de magneziu poate duce și la probleme de fertilitate. Furajele pentru pășune incearca să acopere nevoile de oligoelemente și vitamine. Printre principalele oligoelemente găsim zincul (metabolismul proteinelor, formarea pielii) și seleniul (metabolismul tiroidian).

Zinc

Bolile de piele pot rezulta dintr-o deficiență de zinc sau vitamina A. Deficituld e zinc se manifestă și prin tulburări precum pipernicie, pierderea lânii, creșterea afectată a copitei și fertilitatea redusă la masculi, care necesită mai mult zinc decât femelele. Caprele pitice, ale căror nevoi de zinc sunt mai mari decât media, sunt, de asemenea, adesea deficitare.

Seleniu

Seleniul și vitamina E se completează sau se înlocuiesc reciproc. Deficiența dobândită provoacă nașteri cu miei sau iez morti și nou-născuți slabi. Mai târziu, o deficiență de seleniu provoacă crampe și paralizie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookInstagramYoutubeWhatsApp
X