Sunteti crescator de oi sau capre si doriti sa stiti cum sa le ingrijiti?
Curatati-le sau taiati-le ongloanele – unghiile copitelor
Caprele și oile au unghii care cresc constant. În sălbăticie, dacă animalele merg în general pe un teren dur, unghiile se uzează și păstrează lungimea și forma relativ normala. Pe de altă parte, pe solurile moi, sau cand sunt crescute pe grajd, tăierea copitelor este esențială. Pentru o reusita taiere si igena a unghiilor se foloseste o foarfecă special conceputa pentru aceasta operatiune.
Este important de retinut ca se recomanda ca foarfeca sa fie dezinfectată înainte de orice utilizare. Începem prin curățarea copitelor, apoi îndepărtăm excesul de corn din lateral, apoi pe vârf, rămânând paralel cu linia de creștere. Tocul este apoi nivelat la același nivel cu talpa piciorului (talpa este partea moale situată sub picior, care acționează ca un amortizor). Aveți grijă să nu tăiați copitele prea scurt; dacă talpa devine roz, sângele este chiar sub suprafață și nu puteți merge mai departe. Unghiile oilor/caprelor trebuie tăiate de cel puțin trei ori pe an, cu excepția cazului în care animalele trăiesc în medii foarte umede (așternut vechi sau pământ noroios). In acest caz, taiera unghiilor poate fi necesara chiar mai des.
Tăiați cozile
Din motive igienice, cel mai bine este să scurtați coada mieilor. Acest act poate fi efectuat chiar de dumneavoastra folosind un cleste special cu inele de cauciuc. Odata aplicat pe coada, inelul stranguleaza vasele de sange, urmand ca dupa cateva zile coada sa cada. Procesul este unul simplu si nesangeros.
Tundeti oile
Din motive de sănătate și pentru a împiedica animalele să sufere de căldură, oile sunt tunse o dată pe an, în mai, iunie sau iulie. Cel mai bun moment este să priviți când lâna se îndepărtează de piele; tinde apoi să cadă „natural”. In functie de numarul oilor din turma, exista diferite masini de tuns, cele mai bune fiind masinile de tuns marca Heiniger, marca numarul 1 in lume.
Castrează (eventual) berbecii/tapii tineri
Castrarea mieilor și a iezilor de crescătorie se face de obicei în prima lună de viață dar nu mai devreme 2-4 zile. Pentru castrare puteti folosi clestele cu inele de cauciuc care va dau posibilitatea de a castra animalele folsosind o metoda nesangeroasa.
Ecornarea la miei și iezi
Ecornarea se face în principal la capre, pentru a elimina riscul de rănire și pentru a reduce riscul ca animalul sa se prinda în garduri, plase sau alte posibile situatii. Cel mai bine este să îndepărtați coarnele atunci când acestea inmuguresc, dupa 7 zile de la fatare dar nu mai tarziu de 4 saptamani. La rasele pitice, este posibil să așteptați 15 zile. Acest lucru se face în general prin cauterizare. Exista multiple metode de ecornare. Puteti folosi un ecornator electric, pasta de ecornare, sau creion de ecornare. La caprele adulte ecornarea poate fi facuta cu ajutorul clestelui cu inele de cauciuc. Odata pus pe corn, inelul va cadea odata cu cornul, astfel animalul va fi ecornat printr-o metoda nesangeroasa.